Bringing spectacular Sydney harbour views inside.

With uninterrupted panoramic views of the Sydney Harbour Bridge and Opera House, Quay West Towers are perfectly positioned in one of the most idyllic enclaves of the city. 

Despite its ‘penthouse’ persona, this apartment had low ceilings. We sought to maximise the height, light and views by keeping the walls white and using a tonal palette of moody greys, charcoals and dusty blues inspired by the colours of the harbour on a cloudy day.

The envelope of the apartment was stripped, walls repainted and floating sheer curtains installed to add softness and light to the bedrooms. ILI created joinery to disguise, if not hide, the large TV that had to be an exposed part of the living room. Art also played a big role in the overall aesthetic, and with the owner having left his previous painting collection overseas, he was happy to start afresh.

The overall result is a refined apartment perched high above the Sydney skyline that envelops, nurtures and revitalises its residents. It’s contemporary and paired back without feeling too minimalist or modern, and feels masculine but has warmth and softness. 
 

Photography by Felix Forest

 

160816---IOANNA-LENNOX---QUAY-122-wlogo.jpg

A complete renovation transforms the 'heart' of this home.

A cavernous living area that once housed a 20+ year old kitchen, dining room and central brick fireplace was opened up into a multi-functional space for a busy family of six.

The new space accommodates a large transitional kitchen that incorporates the original house brick wall so loved by the owners, a living area and separate dining space as well as a light-filled home office that overlooks the garden.

A palette of calming blues highlights the refinished walnut timber floors, while the soaring vaulted ceilings are punctuated by a striking large-scale chandelier in the dining area and the repetition of black pendants above the kitchen island bench.

This is a cohesive transitional space that successfully blurs the line between traditional and contemporary and invites the owners to linger and enjoy

  
Photography by Felix Forest
 

Residential interiors - Woolwich House
160902 - IOANNA LENNOX - 4 WERAMBIE ST-029.jpg

 A little bit of Hamptons on a grand scale.

It's hard to believe this beautifully renovated mansion in Sydney's Upper North Shore was once a dark wood-panelled house with enclosed rooms, yellow walls and worn shag carpet.

Luckily its owners saw past all of that and recognised the potential that lay behind the brown brick facade in this grande old dame.

Their brief was a little bit of Hamptons in Wahroonga with lots of white and blues 'because these are colours we'll never tire of'. And we totally agree.

There is a symphony of blues used throughout the house, whether inky navy, teal or cornflower. They set the tone early on from the entry foyer and formal lounge at the front of the house and continue to meander all the way to the expansive outdoor living area at the back.   

We wanted to achieve a lightness and freshness throughout, with an honesty of design and execution. Artwork is prevalent in most rooms and we relied on the colour, glorious textures and graphic patterns of the soft furnishings to weave the stories of our clients' lives, past and present. 

This is a house where the future is bright and living is celebrated by the entire family, including the many pets. 


Photography by Amanda Prior
 

171123_Wahroonga_FrontDoor_653_crop_T.jpg
171123_Wahroonga_Sideboard_506_crop_T.jpg
171123_Wahroonga_FormalRoom_455_T.jpg
171123_Wahroonga_FormalRoom_401_T.jpg
171123_Wahroonga_Sideboard_487_crop_T.jpg
171123_Wahroonga_Artwork_139_T.jpg
171123_Wahroonga_ArtworkDetail_201_T.jpg
171123_Wahroonga_KitchenDining_262_T.jpg
171123_Wahroonga_Kitchen_250_T.jpg
171123_Wahroonga_KitchenIO_344_T.jpg
171123_Wahroonga_Terrace_323_T.jpg
171123_Wahroonga_Outdoors_568_T.jpg
171123_Wahroonga_Outdoors_591_crop_T.jpg
171123_Wahroonga_Pescocks_374_T.jpg
171123_Wahroonga_Outdoors_543_T.jpg
171123_Wahroonga_Dining_090_T.jpg
171123_Wahroonga_Lounge_041_T.jpg
171123_Wahroonga_LoungeArt_064_T.jpg

A modern glamorous makeover for a Victorian terrace.

Restoring this special terrace to its former glory was such a work of love. The brief was to create a backdrop reminiscent of Hollywood Regency glamour but modernise it in such a way that contemporary furnishings would be at home in.

New cornices, chair rails and wall mouldings were added in the formal living and dining rooms to magnify even further the 3+ metre ceilings.

We took a fresh approach to traditional French panelling and made it more contemporary by painting the inside of the panels in a duck-egg blue contrast colour. The dark chocolate floors are an ideal stage for the metallic and mirrored finishes, luxurious textiles and soft furnishings, patterns and textures.

The stairs were painted in a striking black and white runner that snakes around the landing before continuing onto another flight of stairs.

The theme of modern glamour carries through to the bedrooms - sophisticated and refined in the master bedroom and more whimsical and colourful in the children's rooms. 


Photography by Susan Papazian & Stan Ngo
 

Ottoman coffee table_styled.png
Jacques' room_SPapazian.jpeg

 A family home becomes a cohesive indoor/outdoor oasis.

Located in Sydney's Northern beaches, this multi-layered single level dwelling required a contemporary cosmetic renovation.

The house flows seamlessly from one space to another, starting with a sun-filled living area that transitions into a corridor kitchen, dining room and a casual family room at the back.

The bedrooms line the left hand side of the house ending with the master bedroom, ensuite and walking robe. 

The tones and textures from the stone wall above the pool - the main visual focal point from inside the house - informed the materials and soft furnishings palette of soft browns, greys, amethyst and muted greens.

The house is a fusion of mid-century modern with some Balinese influences that reflect the clients' personality.

The streamlined European oak furniture and joinery is balanced by graphic elements and the liberal use of wallpaper that provides texture and warmth.

The bathrooms were kept light and airy with an emphasis on modern amenity and easy luxury.

We created a indoor / outdoor oasis that functions perfectly for this small family, and is at once a celebration of quintessential Australian living.

Photography by Susan Papazian
 

Papazian_160712_7340.jpg

Downsizing to enjoy and entertain.

Downsizing to a smaller house after the children had flown the coop, this couple were seeking seclusion, privacy and a warm and inviting home in which they could relax and entertain. 

Enter this Cremorne townhouse with good bones but in need of an update.

The brief was to remodel the kitchen, pantry and guest bathroom, design joinery and decorate the living areas on the lower level of the house.

Our clients had a penchant for two things: contemporary Danish design and Aboriginal art, of which they had quite a collection. We married Danish influences with indigenous motifs and and chose a fairly monochromatic palette of warm greys, black and white, overlaid with textural wallpaper, window treatments and soft furnishings.

The resurfaced timber floors providing warmth and ease of maintenance were continued throughout the kitchen and dining area and on the staircase leading to the upper level.

The bifold doors open up to a north facing terrace so that this couple have ample options to relax or entertain inside or outside all year round. 


Photography by Amanda Prior
 

Living lounge.jpg
Kitchen splashback_detail.jpg

Turning bedrooms into a sanctuary.

The external facade and beautifully landscaped gardens of this relatively modern house in Sydney's west belied the internal spaces and tired bedrooms. 

Our clients engaged us to refurbish and redecorate the upper level of the house - in essence, to transform the master bedroom, guest room and daughters' bedrooms - as well as their home office.

The brief was to mingle a sanctuary-like feel with modern amenities and contemporary design. Our clients wanted to have a wow factor but at the same time feel welcome and cocooned in their new bedrooms. 

We developed a theme for every room and let this unravel through everything from the colour palette to the soft furnishings, furniture and accessories chosen. The master bedroom draws from the serenity and seclusion of a hotel room and became a dark sexy parents retreat. For the teenage daughter's bedroom we played with a modern boho theme and for the guest bedroom we took our cues from the vibrant leaf wallpaper that anchors the room. 

The joinery in the home office was designed with the singular purpose to expand the room and create large working surfaces. Functionality and comfort were both key, without compromising style and aesthetics.

The results are dramatic and uncompromising - both in quality and visual richness.   


Photography by Amanda Prior
 

171207_Patterson_MasterRoom1_366_T.jpg
171207_Patterson_MasterRoom1_402_T.jpg
171207_Patterson_TeenagersRoom_304_T.jpg
171207_Patterson_MasterRoom3_429_T.jpg
171207_Patterson_TeenagersRoom2_346_T.jpg
171207_Patterson_GirlsRoom_236_T.jpg
171207_Patterson_GirlsRoomDesk_272_T.jpg
171207_Patterson_GuestRoomDetail_204+stool_T.jpg
171207_Patterson_Study_057_T.jpg
171207_Patterson_StudyDetail_112_T.jpg
171207_Patterson_Study2_150_T.jpg

Chic, refined living in a small Parisian apartment.

Our Parisian pied-a-terre project proves that a home re-design can happen when you're thousands of miles away with a rigorous design process, good client communication and solid project management. 

For our Australian client who decided to relocate to Paris after a couple of months of working in the City of Lights, buying her own home and setting down roots was always a high priority.

While she fell in love with this building's architectural features and grand proportions, her one-bedroom apartment needed a complete overhaul.

With help from our long-distance crew of contractors we had the apartment stripped, new European oak floors laid in the living areas and kitchen and walls resurfaced and reconditioned. We kept the palette bright white in both the bathroom and kitchen and played with scale and high contrast in the artwork and furnishings. The result is a sprinkle of European chic living for this Aussie expat in Paris.   
 

 
Lima03.jpg

Traditional goes transitional with colour and charm.

The brief for this South Australian house extension was that it had to function mostly as a living room, an occasional dining room for Sunday gatherings with family and friends, and a music room for up to 20 people once a fortnight.

Not an easy task to muster, but then the owner of this stunning home is no ordinary person.

We took our cues from the stunning surrounding gardens and chose bright colours and luxuriant textiles - having been given permission to 'do anything you want with colour'.

We were spoilt for choice with gorgeous Schumacher and Baker fabrics that set off to perfection the custom-made furnishings.

The transitional style of the house flowed into the bathroom remodel. This was a challenging job as the floors and pug walls were the original. The room had to be completely gutted, floor level raised and walls straightened.

The classical black and white checkered floor tiles are a nod to tradition, age and heritage of the house, while the large textured wall tiles, sleek tapware and organic free standing bath give the space a modern contemporary feel.

The result is a warm and inviting transitional space that's still respectful of the house's age and its Barossa heritage.
 


Photography by Susan Papazian
 

Ottoman coffee table_styled.png
Papazian_150115_DSC151.jpg
Papazian_150115_DSC115.jpg
Maggie Bathroom.jpg
DSC_0284.JPG
DSC_0221.JPG

Significant transformation in Sydney's Inner West.

This large house located on the Iron Cove peninsula in Sydney's Inner West underwent an extensive renovation.

ILI was engaged to optimise the spatial plan and design a state-of-the-art kitchen, two bathrooms and multi-functional laundry for a busy family with young kids. 

We kept the original architectural elements in the front part of the house and used these classical elements to design a transitional home with large proportions and some contemporary Hamptons influences.

The owners love white, but wanted some contrast and drama, which was introduced throughout, from the black window frames and bi-folds to the striking mosaic navy blue feature wall in the master ensuite. 

The chef's kitchen is twice the size of the original and comes with a clever hideaway pantry behind a sliding door. 

We have radically transformed this house into an elegant but homely residence, which is this family's dream home.


Shown as 3D visual realisations and renders

 

Kitchen render_Front.png
Kitchen_Side view1.png
Kitchen_Isometric View1.png

Grand renovation blends old and new.

This once modest Federation house more than doubled in size and became an architectural showcase of blending old with new.

The front of the house with the heritage facade and original fireplaces and cornices were maintained and a vast light-filled extension was added at the back of the house. An additional story with home office, guest bedroom and parents' retreat that overlooks the landscaped garden and pool completed this substantial renovation. 

The clients' brief was to keep some of the original house's character, but incorporate modern functionality adapted for relaxed living.

We chose vintage chocolate timber floors in the new part of the house and had the original floorboards sanded and stained to match these to provide continuity and flow.

The kitchen and dining cabinetry were kept dark to let the sensual Statuario marble benchtop and splash back take centre stage. The warm palette of greens, yellows and ochres in the living room was inspired by the large Felicia Aroney artwork that ILI sourced. 

The house flows with ease and opens up to an unexpectedly spacious L-shaped living, dining and kitchen area that transitions seamlessly into the relaxed outdoor living.


Shown as 3D visual realisations & renders
 

Lilyfield Kitchen Dining.png
Lilyfield master bedroom.png

Refined aesthetic for a contemporary entertainer.

In this newly renovated 4 bedroom house in Sydney's leafy North Shore, ILI was engaged to furnish and decorate. 

The clients' brief was to add excitement, sophistication and turn it into an entertainer's paradise. We chose natural materials such as leather, oak and seagrass to blend with the bamboo floor boards and juxtapose with the polished concrete floors at the back of the house.

Most of walls were kept white (except in the gentleman's den which was painted dark and moody) to let the artworks shine and enhance the palette of caramels and blues.

The generous outdoor patio was designed as an extension of the inside and fitted with a large BBQ bench, wine fridge and bar seating.

The streamlined dual purpose lounge and dining seating can easily cater for large gatherings of many friends and family members.

The result is a contemporary home with a strong sense of unity and understated sophistication, multiple entertaining areas and an easy-to-live-in vibe.


Shown as 3D visual realisations & renders
 

Skin clinic gets a face lift.

This aesthtics skin clinic in Sydney's Western suburbs was in need of a polish and make over.

A monochromatic palette of black and white, wallpapered feature wall in the reception area and luxe accents were used to create an inviting, calm and elegant space for clients. 

Because sometimes even clinics need a facelift.